Публикувано на: 03/06/2021

Вярно или Грешно, Истина или Лъжа

Светът, в който живее ни заливана всеки ден с най-разнородна информация от безброй източници и в повечето случаи не можем да преценим за себе си кое е истина и кое е лъжа. Повечето хора продължават да вярват в тези и мнения, които са видели или прочели на съмнително място. За жалост фалшивите новини, грешните факти и твърдения от миналото се прокрадват и ни заобикалят, което прави отсяването на правдоподобната информация почти невъзможно.

Не плувайте след хранене

Със сигурност сте чували, че трябва да изчакате 30 минути преди да влезете във водата, ако сте яли, защото в противен случай ще ви стане лошо. Това реално е твърде невярно!

Този факт започва от това, че когато се ядете  кръвта ви се насочва от крайниците към корема за подпомагане смилането на храната и има вероятност кръвното ви да падне и да ви стане лошо. В действителност обаче хората имат достатъчно кръв за всичко и няма да ви падне кръвното или да ви стане лошо. Ако имате даде дискомфорт като болка или притискане при влизане във водата след хранене, то това явно е вследствие на това, че водата натиска дробовете, диафрагмата, както и корема ви, но няма да ви стане лошо.

В космоса няма гравитация

Със сигурност знаете, че в космоса няма гравитация или се намираме в безтегловност. Реално това е една истинска лъжа! Гравитацията си я има винаги и навсякъде, макар и тя да е налична в много по-малки количества. Най-вероятно причината за това твърдение, че няма гравитация се заражда от астронавтите, които гледаме да се реят в международната космическа станция.

Всъщност те си остават притегляни от гравитацията на земята, но се задържат в орбитата на земята с помощта на скоростта с която обикалят планетата ни. На практика гравитационно привличане има между 2 галактики, които се намират на милиони светлинни години една от друга като гравитацията просто пренебрежимо малка. Най-вероятно гравитацията е единственото сигурно и вечно нещо във вселената.

Хората са произлезли от маймуните

Дори и да сте върл фен на еволюционната теория, ще се съгласите че има много прилики между хората и маймуните. В действелност тези приликите във визията зараждат именно теорията, че хората са произлезли от маймуните. Въпреки всичко твърдението е грешно!

Реално е хората и човекоподобните маймуни са произлезли от един и същи прародител преди близо 6-7 милиона години известен като “липсващото звено”. Това е една от най-мистериозните загадки в еволюцията, а учените все още не са в състояние да намерят отговор на въпросите. Ако действително сме произлезли от маймуните, би било логично всички да са еволюирали и днес да няма маймуни.

Кокошката може да живее без глава

В действирелност кокошките могат да живеят приблизително 3 минути, след като главата им бъде отстранена.

Мозъкът им се намира в гръбнака, който се грижи за двигателната дейност и рефлексите на кокошките. Това е и основната причина кокошка с отрязана глава да прави опити да полети преди да умре от загубата на кръв.

300 души спрели персийската армия

Най-вероятно сте гледали култовият филм 300, който е направен по истории от гръцки записки. Във филма 300 смели спартанци защитават прохода при Термопилите и блокират действията на 100 хилядна персийска армия.

Но това не е цялата истина. Спартанците наистина са били 300 мъже, но са имали подкрепата на 5000 войници от околността, докато персите реално са били десетки хиляди, може би и стотици хиляди.

Пилешката супа лекува

При настинка доста често хапваме пилешка супа и има причина за това, тъй като тя ни сгрява, кара ни да се чувстваме по-добре и ни дава сили.

Знаехте ли, че е научно доказано как пилешката супа може да ви помогне да се подобрите? Немалко проучвания доказват, че пилешкият бульон има силни и сигурни противовъзпалителни свойства, които блокират разпространението на болестта.

Други публикации

crossmenu