Публикувано на: 03/06/2021

Съвети при избор на климатик

При изборът на климатик трябва добре да проучите всичко, тъй като това е инвестиция, която не искате да ви се наложи още утре да смените.

  • Инвертор

Инверторните климатици са от 30% до 50% по-икономични от нормалните конвенционални климатици. По-бързо достигат зададената температура, по-тихи са и създават по-голям комфорт при работа.

  • Капацитет

Капацитетът на климатика при отопление и охлаждане трябва да бъде съобразен с вида и размера на помещението. Колкото по-голямо е то, толкова по-мощен климатик ви е необходим.

Производителите на климатици обозначават за колко квадратни метра е дадената мощност. Затова винаги се допитвайте до специалист и професионалист, за да  може, за да може да ви гарантира ефективно отопление и охлаждане на вашето помещение.

  • Енергиен клас

Когато избирате подходящият климатик е много важно от какъв енергиен клас е той. Винаги се стремете към Клас А като имате предвид, че най-енергийно ефективният е Клас А+++.

Така си осигурявате по-ниски сметки за електричество и въпреки, че първоначалната инвестиция е малко по-голяма, то в дългосрочен план вие пестите много повече пари. В днешно време климатиците от по-висок клас са близо 4 пъти по-ефективни от електрическите печки за отопление.

  • Допълнителни функции

Климатиците с допълнителни функции като сензори за движение, нощен режим и други, могат да бъдат още по-ефективни и още по-икономични.

  • Цената

Ниската цена е винаги привлекателна и впечатляваща, но не винаги е най-добрият вариант. Същото се отнася и за климатиците с твърде висока цена. Тези климатици с по-ниска цена са винаги от по-нисък клас на качество, издръжливост и живот. Никой не иска да му се разваля климатикът всеки сезон.

Затова дори и първоначалната инвестиция да е малко по-голяма, така вие си осигурявате и спестявате пари от постоянни ремонти и дискомфортни ситуации като поддръжка, сервиз, части или дори замяната на този климатик. Колкото и да е блестяща рекламата, ако климатикът е евтин, той няма как да е с високо качество.

  • Монтаж от специалист

Климатичната инсталация трябва да бъде изградена от специалист, защото тя определя колко дълго ще работи климатика. Винаги проучвайте фирмите, които предлагат подобни услуги и заложете на име, което ви е познато и за което има повече положителни отзиви, за да можете да му се доверите.

  • Лесен за поддръжка

Изберете климатик, който е лесен за поддръжка като модерните климатици са именно такива.

  • Лицензиран сервиз за ремонт и поддръжка

Всички климатици имат минимална гаранция от 2 години, а някои марки предлагат и повече. Добре е да се доверявате само на лицензиран сервиз на дадената марка при нужда от поддръжка. Още по-добре е, ако фирмата, която ви е продала и монтирала вашият климатик, изпълнява и сервизни услуги. Така вие пестите време, когато имате нужда от помощ.

Летният сезон наближава с пълна сила и ако сте човек, който иска да охлажда дома си с климатик, е добре да обмислите всички 8 стъпки при избора му.

Други публикации

crossmenu