Публикувано на: 28/07/2022

Ротация, центровка и поддръжка на гумите

Правилната поддръжка на гумите е от ключово и съществено значение за безопасното и комфортно шофиране на вашият автомобил по пътищата.

Ротация на гумите

Завъртането или ротацията на гумите е процесът на преместване на летни, всесезонни и зимни гуми от една позиция на превозното средство в друга позиция - отпред и отзад, по двете главни оси на колата, обикновено при всяка смяна на масло или друга голяма процедура от редовните през годината. Автомобилните гуми трябва да се въртят, за да се осигури равномерно износване на протектора и да се предотврати неравномерно износване на гумите.

Центровка на гумите

Подравняването или центровката на гумите гарантира, че и четирите гуми са насочени в една и съща посока и че не сочат под различни ъгли една спрямо друга. Подравняването на гумите може също да е необходимо, ако превозно средство е претърпяло катастрофа или е било ударено от дупка или бордюр. Гумите са една от най-важните части на превозното средство и е много важно те да са в добро състояние за безопасно шофиране.

Независимо дали става дума за летни, всесезонни или зимни гуми - те съдържат гума и други материали, които могат да произведат токсичен газ, наречен сероводород, когато се нагряват. Газът се произвежда дори ако гумата не се използва; може да се произвежда и при по-ниски температури, ако гумата е била в контакт с вода или сол.

Проверка за изтегляне на гуми

DOT маркировката, която се намира на страничната стена на вашите автомобилни гуми регулира производството и продажбите на летни, всесезонни и зимни гуми и проследява оплаквания относно марки и модели автогуми. Понякога разпоредбите изискват от производителя да изтегли дефектните такива и да ги поправи или замени.

Много автомобилни гуми може да подлежат на изтегляне в даден момент от живота си като по закон производителите се свързват със собствениците по пощата, за да ги уведомят за изтегляне, обаче не е задължително да имат точни адреси за всички клиенти.

Поддръжка на гумите

За да осигурите максимален живот на вашите гуми, трябва да ги поддържате като разбира се това понякога изисква да харчите пари за дребни услуги. Но, направено правилно, това трябва да ви спести не малка сума пари с течение на времето. Правилната поддръжка на летни, всесезонни и зимни гуми ви е много по-евтина от честото им смяна, когато не са били правилно поддържани.

Ротация на гумите

Завъртането или ротацията на гумите не се отнася до въртене на гумите ви, а по-скоро да ги демонтирате и да ги монтирате отново на различни колела и места. Предните и задните гуми се износват по коренно различен начин, тъй като предните гуми управляват колата ви. За да ги използвате постоянно, трябва да местите задните гуми отпред и предните гуми отзад по редовен график. Можете да намерите графика за ротация на гумите в ръководството на производителя на вашия автомобил. Повечето производители предлагат ротация на гумите на всеки 11 000 км.

Забележка: Някои спортни автомобили или други превозни средства със специална употреба имат различни гуми на предната и задната ос като ръководството от производителя на вашия автомобил ще ви каже какво да правите в този случай.

Подравняване или центровка на колелата и гумите

Когато колата ви излезе от завода, колела и съответно и гумите й са насочени в една и съща посока. Над 15 000 км на шофиране, завиване и удряне в дупки, многото движещи се шарнири в окачването и кормилното управление на вашия автомобил може да са се изместили леко извън центровката. Именно това е причината да е необходимо механик да ги регулира, за да се гарантира, че всички гуми и колела сочат в една и съща посока. Повечето производители препоръчват подравняване или центровка на колелата и гумите на всеки 6 месеца или 10 000 км или всеки път, когато слагате нови гуми.

Балансиране на гуми

При монтирането на нови автомобилни гуми, от автосервиза ще поставят малки тежести вътре в колелата в областта на джантите, за да ограничат вибрациите. Гумите трябва да се балансират всеки път, когато се демонтират и монтират отново и могат да бъдат балансирани, за да се спре вибрация, ако забележите такава по време на шофиране.

Други публикации

crossmenu