Публикувано на: 12/03/2023

Полезни електроинструменти у дома

Винтовертите и гайковертите са едни от най-масовите и предпочитани електроинструменти, както за професионална употреба, така и за любителска. Има най-различни видове винтоверти и гайковерти, които можете да откриете и в строителен магазин онлайн като трябва да имате нужната информация за тях, за да можете да направите най-добрия избор за вас. Като едни от най-полезните и широко разпространени електроинструменти в строителството и за ремонти у дома, те се предлагат в много широк ценови диапазон спрямо техните характеристики. Могат да ви помогнат много както ако правите основен ремонт, така и за довършителните работи като сглобяване на мебели и монтиране на картини и шкафове за баня. 

Винтоверти и техните предимства

Има дейности, които без помощта на оригинален винтоверт е почти невъзможно да извършите само с отвертка, затова е добре винаги да имате под ръка поне един добър винтоверт. Използването на тези електроинструменти за работи, които имат цикличност и повтаряемост като завиване и развиване на болтове и винтове, многократно редуцира умората в мускулите на човека, опериращ с тях и повишават значително ефективността на работа. Винтовертите се предлагат във всеки голям строителн магазин с различни мощности, но задължително с малко тегло, тъй като с тези електроинструменти се работи с една ръка. Много полезна тяхна функция е ограничителя за завиване на винт на определена дълбочина - така работата ви става наистина прецизна всеки път. 

Винтоверт или гайковерт - кое да изберете?

Професионалните оригинални винтоверти работят на принципа - минимална скорост с константен въртящ момент благодарение на добра предавателна кутия, даваща възможност за работа на ниски обороти в различни режими. Тези електроинструменти са направени за работа с една ръка и това е основната причина самото им тяло и държач да са максимално удобни, а бутоните за работа да осигуряват максимален контрол на уреда. Много често различните видове винтоверти имат възможност за работа с винтове с различни глави, а някои дори могат автоматично да ви подават винтове, което е много голямо удобство. Обикновено винтовертите имат много повече функции от гайковертите и са предпочитани от повечето хора.

винтоверти

Гайковерта би ви свършил добра работа, ако ви се налага единствено да отвивате и завивате винтове, гайки или болтове като действва подобно на винтоверта, но работи с различни видове накрайници. Много голяма част от гайковертите също като винтовертите са ударни именно заради функциите, които трябва да изпълняват.

Акумулаторни винтоверти - защо са предпочитани?

Повечето стандартни електроинструменти работят на ток и им е нужен контакт, за  да се включат в мрежата, докато акумулаторния винтоверт ще бъде с вас навсякъде и ще ви служи вярно на места където няма електричество. Това е едно от най-големите предимства на акумулатоните винтоверти, защото с тях няма кабели, които да пречат на работата ви и да ви ограничават в полето на изява. Ако ви се налага да работите на места, където няма ток или където е много трудно да се осигури електеричество, то акумулаторния винтоверт ще бъде там за вас и ще спаси положението. 

винтоверти

Ударни акумулаторни винтоверти и гайковерти

За да имате възможност при поставянето на винтове да имате максимално затягане в ситуации на твърди стени, то ще ви е нужен електроинструмент със значително по-голям въртящ момент. Именно това са ударните акумулаторни винтоверти и гайковерти в зависимост от задачите, които стоят пред вас. Същото нещо важи и за момента на развинтване на много затегнати винтове - само винтоверт или гайковерт биха ви помогнали да се справите с тази трудна задача. В действителност при качествените ударни винтоверти при всеки един оборот имате екстра 1 или 2 удара допълнително, а значително завишените стойности на въртящият момент ви дават невероятни възможности за бързо и лесно завиване и развиване.

На пазара се предлагат много видове винтоверти и гайковерти, от които можете да избирате във всеки строителен магазин онлайн в зависимост от вида на работата, която ще извършвате. Основното предимство на този тип електроинструменти е бързината на справяне със задачите и възможността при акумулаторния винтоверт да работити дори и там където няма ток.

Други публикации

crossmenu