Публикувано на: 07/08/2021

Планети двойници на Земята

Замисляли ли сте се какво ще стане, ако Земятав в даден момент избухне и няма къде да живеем?! Ето няколко планети, на които можем да отидем, ако нещо се случи със Земята.

Кеплер 428B

Тази планета е открита за първи път през 2015-та година и се намира на повече от 470 светлинни години от нас. Кеплер 428B е доста сходна със Земята, която е намерена в цялата гама от планети и звезди в Космоса. Тази планета е 88% сходна с нашата планета считано от индекса на прилика или казано накратко ESI е 88%.

custom dimensions 1200x600 px 13

Tова я прави един от потенциалните кандидати за заместител на нашия дом. Кеплер е само с 12% по-голяма и приема 40% повече светлина в сравнение със Земята, но все още й липсват някои от най-важните неща за живот като например - няма подходяща атмосфера, а също така и планетата се намира до звезда 10 пъти по-мощна от нашето Слънце. Тази планета може би ще бъде като втори вариант, ако се стигне до евентуално преместване, но то зависи от магнитното поле на тази планета.

Кеплер 425B

Първоначално Кеплер 425B е открит през юни 2015-та година, известна е и като супер Земя и е 5 пъти по-голяма от нашата планета. Обикаля около орбитата на звездата си за 385 дни, но сравнена с големината й тя има два пъти по-голяма площ от тази на Земята.

custom dimensions 1200x600 px 12

Тя също приема по-голяма енергия от нейната звезда в сравнение с нашата планета и е 2 пъти по-горещо отколкото на Земята. Тази планета е на 45 000 светлинни години от нас, което означава че ще ни е нужен космически кораб и скорост около 43 500 километра в секунда, за да стигнем там след 26 милиона години. Тогава ще ни е нужно замразяване на хора, както от научно-фантастичните филми или казано по-кратко като капитан Америка, което ще е от голяма полза за нашето пътуване.

Проксима B

Тя е на 4,2 светлинни години от нас и е намерена за първи път през август 2006-та година. Планетата е червен гигант и има спътник на име Проксимас Ентариус и има потенциален % за живот и оцеляване там. Също така има и перспективи откъм воден ресурс като планетата е с 30% по-голяма от нашата и 1 година е равна на 11 дни.

custom dimensions 1200x600 px 9

Тази планета е с индекс ESI от 0,87 като приликата й със Земята дава доста голям процент. Но както всички знаем има плюсове и минуси - планетата има едва 2% досег до светлина от най-близката до нея звезда и множество силни бури, които се равняват на 2000 пъти по-силни от тези на Земята.

Кеплер 186F

Тази планета е открита през април 2004-та година и има орбита 10 пъти по-голяма от тази на Земята и има почти същите радиационни нива, но тя е на 5000 светлинни години от нас и 1 ден там се равнява на 130 дни. Приликата ѝ със Земята е 0,6. Тази планета получава 33% от светлината на своята звезда в сравнение с тази на Земята, което означава, че най-слънчевият й ден там ще бъде сходен със залязването на Слънцето на Земята.

custom dimensions 1200x600 px 10

Планетата се върти около оста си много по-бавно отколкото Земята, така че това означава, че 1 ден там може да продължи няколко седмици, че дори и месец. Кеплер 186F може да бъде напълно заключена от едната си страна, което означава че тази страна, която е към Слънцето - нейната звезда, получава повече светлина, а другата е в пълен мрак. Гравитацията на тази планета е сходна с тази на нашата Земя и има няколко позитивни гледни точки откъм атмосферата й, защото може да поддържа водата в нейното течно състояние. Точно затова учените наричат Кеплер 186F шестият братовчед на Земята.

Кеплер 62F

Позната още и като супер Земя, Кеплер 186F е открита през април 2013-година. Звездата е на възраст приблизително 7 милиарда години, а планетата е с индекс 0,67 и е 1,4 пъти по-голяма от нашата планета. Тя има почти същата малка и хубава звезда, която я огрява.

custom dimensions 1200x600 px 11

За нещастие обаче тази планета има земя като на подводен свят и сушата за съжаление е доста по-малко отколкото водата. И в двата случая тази планета обаче е страхотен кандидат за живот и може да приюти човешки живот. Кеплер 62F се завърта около звездата си за 267 дни, тя приема 41% светлина спрямо Земята. Тази планета може да бъде тотално блокирана в орбита, което означава че едната й страна винаги ще е обърната към слънцето - нейната звезда, а другата ще остане в пълен мрак. Така че хората могат да оцелеят само на границата, където е сумрак.

Други публикации

crossmenu