Публикувано на: 07/10/2021

Най-грозните коли

Красотата е нещо субективно, особенно в света на автомобилния дизайн. Някои коли се харесват на едни и отвращават други. При някои дизайнът е толкова голяма стъпка напред, че остава неразбран, както беше с Fiat Multipla. Но има и една трета група автомобили, които са просто неспасяемо бездарни и грозни.

Французите от Ситроен могат да се похвалят едновременно с един от най-красивите и един от най-грозните автомобили в историята като най-куриозното е, че и двата са създадени от един и същи човек. Направо не е за вярване, че след като извая съвършения DS скулпторът Албертони можа да сглоби нещо като Ситроен Ами от 1961-ва година. Налудничавите пропорции и скосеният напред заден прозорец правят една от най-странните коли за всички времена.

citroen ami 6

Matra Rancho - до края на 70-те години на миналия век французите от Матра решиха да направят своя отговор на популярния Range Rover. Резултатът от това бе Ранчо - практичен и комфортен автомобил, но сякаш напълно лишен от дизайн. Изглежда като три различни по размер кутии наредени в редицата. Това и още два три подобни проекта в крайна сметка сложиха края на компанията.

matra rancho

Sebring - Vanguard CitiCar - в продължение на 30 години това ръбато недоразумение произвеждано във Флорида бе най-продаваният електромобил в света преди да бъде изпреварен от Tesla модел S. Паметния му дизайн обаче е жив и до днес благодарение на една норвежка компания, която прави лицензна версия.

sebring vanguard citicar

През 70-те години на миналия век Америкън Мотърс реши да направи достъпен спортен автомобил, който да мери сили с чудовища като Форд Мустанг. Комичният резултат е Гремлин или може би най-непропорционална кола в историята. Впрочем възможно е и самите създатели да не са я приемали твърде насериозно. Премиерата на Гремлин е на първи април.

amc gremlin

Лада 2110 - до 80-те години на миналия век най-големият руски производител на практика се справяше и без дизайнери просто като правеше модификации на старинният фиат 124. Но после някой реши, че ВАЗ трябва да създаде свои собствени модели. Нито един от тях не се отличаваше с изтънчена красота, но ВАЗ 2110 беше отчайващо грозен дори на фона на братовчедите. Трудно е да се определи коя версия е по-отблъскваща - седанът, комбито или хечбекът.

lada 2110

Останалите автомобили в класацията колкото и да са неугледни поне имат по 4 колела, но нещастният плексигласов Регал има само 3. Произвеждан от малка английска компания заедно с по известния Робин, той дължи нелепия си вид на пролука в закона, която позволява триколките да се управляват без шофьорска книжка, а само с лиценз за мотопед.

regal

Suzuki X-90 - Сузуки е иначе добра машина и заслужава мястото си в класацията с пълната си безсмисленост. Отдалече Х-90 изглежда като резултат на сложна хирургическа операция. С предница от малолитражен автомобил, задница от пикап и очевидно ампутирана средна част.

suzuki x 90

Sang Yong Rodius - ако щете вярвайте, но тази прелест е създадена от Кен Грийнли - бивш дизайнер на Астон Мартин и шеф на катедрата по дизайн в кралския колеж по изкуствата. Повече прилича на нещо разпарчетосано при кръчмарски сбиване и после съшито обратно от сляп хирург.

ssangyong rodius

Москвич Дует - В края на 80-те години на миналия век на някого в автомобилния завод на ленинските комсомолци му хрумнала гениалната идея да направи спортно двуврато купе. Резултатът беше като от кино-комедия - като се започне от фаровете, които светят право в очите на шофьора и се свърши с огромната задна колона, лишена от стъкло, за да не се усуква купето. Москвич произвежда 15 бройки от този Франкенщайн и успява да продаде три от тях. В края на 90-те компанията прави и четириврата версия наречена Калита със същия дизайн и с цена от 20 хиляди долара. Заради направените разходи заводът фалира.

moskvich duet

Ацтек - Повечето автомобили се проектират с молив и хартия. При тази кола обаче видимо са ползвани брадва и ковашки чук. Ацтек е представен през 2001-ва година и е плод на гениалното хрумване на Понтиак да се допитат до клиентите как биха искали да изглежда колата.

pontiac aztek

Над 1000 души са участвали в анкетата и очевидно идеите на всеки от тях са били приложени, защото изглежда като сбор от дузина напълно несъвместими стилове. Продуцентите на сериала Braking Bad неслучайно избират тази кола като символ на укайния живот на главния герой. Ацтек нанася на репутацията на Понтиак такива щети, че през 2009-та година Дженерал Мотърс реши да затвори компанията.

Други публикации

crossmenu