Публикувано на: 03/06/2021

Любопитни факти за Черно море

Питали ли сте се защо нашето море има точно името Черно море ?! То не е черно на цвят и не е известно с някакви големи трагедии, но още древните хора някога много отдавна във времето са му дали точно това неприветливо име. Ясно и видимое е, че причината не е свързани с външните му белези, а се крие в някакви мистерии около него и сега ще разнищим тайните около името на Черно море.

Безкислородна вода

Черно море е най-обемистият басейн с вода в световен мащаб, в който има слоеве от вода, които никога и по никакви причини не се смесват помежду си. Приблизително на дълбочина 200 метра в Черно море няма наченки на абсолютно никакъв живот като освен всичко концентрацията на сероводорода, който е отровен, е толкова голяма, че не позволява на никакъв кислород да стигне до там, а както е всеизвестно и докатано – там, където няма кислород, няма и живот! Въпреки тези страшни донякъде и странни факти, тук си има и положителна страна – всичко попаднало някога в дълбините на Черно море се е запазило изключително добре.

Частите  на потъналите кораби като дърво и въжета са запазени, не са изгнили и дават невероятната възможност да се направят редица изследвания и проучвания много по-добре в сравнение с други водни басейни. За жалост е много трудно да се достигне на дълбочина от 50 метра дори без наличието на  специфична апаратура и техника, което е и причината учените да се надяват да открият купища интересни неща на дъното на Черно море.

Потънали кораби

Непрекъснато по различни медии се съобщава за изключително запазени потънали кораби в Черно море като е налично цял паркинг от повече от 60 потънали кораба от Античността на възраст повече от 2500 години. Някои от тях са документирани като най-старите откривани някога в света, а изследователят Джон Адамс твърди със сигурност, че Черно море е най-запазеният корабен музей под вода на цялата планета Земя.

Черно море е било ключово трасе и място за преминаване на много търговски кораби между империите в Древността и плаването е било много натоварено откъм съдове, плаващи в него, а известните му бурни води непрекъснато са предизвиквали инциденти. Иновативните подводни роботи, спускащи се на повече от 2 километра дълбочина помагат на морските археолози да успеят да изследват части от потъналите кораби като мачти, въжета, столове и пейки, на които са сядали моряците някога.

Черният принц

 Корабът Черният принц е с наистина една много интересна история - нещата, които са известни за него са, че докато е бил натоварен със злато е потънал, когато внезапно се е разразила много силна буря на 14 ноември 1854-та година. Той е бил натоварен със злато, което е представлявало заплатите на повече от 160 000 войници от англофренския корпус в Крим. Сумата на която се равнява количеството злато, което е пренасял Черният принц, е приблизително 5 милиарда долара.

Корабът е изчезнал някъде при маршрута Созопол - Севастопол като идеите и мистериите относно точното място са наистина многобройни. Най-известната теза за мястото на потъването му близо до бреговете на Черно море посока север. Това завидно количество злато неминуемо е приоритетен интерес за редица организации като са осъществени не малко експедиции от Франция, Италия, дори и Япония. Единствено Англия не са опитали да го отрият досега или поне това не е известно.

Други публикации

crossmenu