Публикувано на: 28/07/2022

Колко дълго трябва да издържи един матрак

Един матрак трябва да има живот приблизително около 10 години като това е обичайно за матраци, които не са направени от нищо освен пяна и памук. Въпреки това, продължителността на живота ще се промени, ако използвате протектор за матрак за предотвратяване на намокряне на леглото или ако сте алергични към някои материали или ако използвате топ матраци например.

Матраците са предназначени да предпазват телата ни от вредното въздействие на твърда повърхност като те осигуряват мека и уютна основа за главите ни, върху които да почиваме, а добрия сън е изключително важен за здравето ни понеже във времето на покой през ноща е важно да релаксираме правилно. Матраците също така ни предпазват от всякакви бучки или неравности по пода, подматрачната рамка или основата. Различните видове матраци са изработени от разнородни материали като пяна, пружини, памук и вълна, но има и други видове, които са били използвани с течение на времето по света, като конски косми, сърцевина от коса, морски водорасли и пашкули от копринена буба.

На колко време е добре да сменяте матрака си?

Трябва да сменяте матрака си на всеки 8 до 10 години, независимо от конструкцията и материала, от който е напревен вашия матрак или топ матрак. Въпреки това има и други показатели, които трябва да имате предвид, в допълнение към указанията на производителя на матраци. Най-вече отговора на този въпрос се свежда до наличния комфорт и усещане при контакт с матрака и подматрачната рамка. Ако матракът ви има значително увисване, поява на бучки или просто не се чувствате вече поддържан, вероятно е време да го смените. Болките след нощен сън могат да бъдат един сигурен индикатор, че е дошло време за нови матраци.

Освен това от време на време помирисвайте вашите матраци, тъй като хората хвърлят всякакви неща върху матраците, включително коса, кожа, потят се върху матрака навсякъде и събират песъчинки, мръсотия и по време на ежедневните дейности. Всичко това се просмуква във вашия матрак с течение на времето, да не говорим за други неща, ако имате домашни любимци или малки деца, които могат да създадат някои неприятни миризми. Ако матрака ви започва да мирише или има трайни петна и общи признаци на износване, значи е време да си вземете нови матраци от магазин за матраци.

Трябва ли да обърнете или завъртите матрака си в даден момент?

Повечето производители са на едно мнение, че трябва да въртите матрака си поне на всеки:

  • Пружинни матраци : три до шест месеца.
  • Пяна, мемори пяна, хибрид и латекс: шест месеца.
custom dimensions 1200x800 px 2022 07 27t191145.563

Това със завъртането на матраците просто удължава живота на матрака, тъй като изравнява износването. Освен това може да ви помогне да поддържате тялото си подравнено, докато спите, тъй като спира образуването на една точка на увисване с течение на времето.

Дните на обръщането на матраците изглежда са преброени, тъй като повечето модели имат някакъв вид горна част на възглавницата или специфични горни и долни слоеве. В този случай е най-добре да се обърнете към уебсайта на производителя, но като правило, дунапренените матраци и пружинните матраци с горна част на възглавницата не трябва да се обръщат, тъй като имат обозначени горен и долен слой (като мемори пяна отгоре и обикновена пяна по-долу). Долният слой не е предназначен за сън. Пружинните матраци без горен и/или долен слой на възглавницата могат да се обръщат поне на всеки шест месеца.

Имате ли нужда от протектор за матрак?

Протекторът за матрак е по същество сложен чаршаф с ластици, предназначен да помогне за защитата на матраците на леглото, за да се чувствате „свежо“ за по-дълго. Той може да предотврати абсорбирането в матрака на повреди и петна от неща като мръсотия, люспи на кожата и косми, а повечето имат и материал, който предотвратява проникването на пот и разливането на течности. Някои твърдят, че спират и праховите акари и алергените.

В общи линии протекторите за матраци са инвестиция, която си заслужава. Те могат да предпазват тялото от мръсотия, мръсотия и течности от матрака, най-общо казано и са много по-лесни за почистване от самия матрак. Освен това допълнителният слой може да помогне при гаранционни претенции. Гаранциите за матраци не покриват петна и това често се използва като извинение за анулиране на гаранцията за несвързани проблеми. Протекторът за матрак помага да се предотврати това и също така е полезна топка във вашето поле, ако трябва да предявите иск спрямо магазина за матраци като показва, че сте предприели допълнителни стъпки, за да защитите покупката си.

Други публикации

crossmenu