Публикувано на: 03/06/2021

Какво ядем всъщност?

Храните, които се предлагат на масовия пазар в супермаркетите и са ни до болка познати и известни в действителност изобщо не са това, за което ни ги представят.

Суши

Сушито, което се продава в България, а и в по-голямата част от света, е тотална измама. Истинското суши, което се яде от японците е ориз с риба в купичка – няма сирена, сусам, подправки, панирани съставки, сметана, сосове и каквито и да било други добавки.

То е просто един сварен ориз с една прясна риба. Оригиналното суши се сервира в комбинация със сурова риба тон. Повечето от вас сигурно са наясно, че рибата тон е една скъпа храна и затова и много от заведенията, които предлагат суши в менюто си са взели решение да я заместят с друг вид по-евтина риба. Изследвания от организацията Океана потвърждават факта, че почти 100% от рибата, която се използва за направата на суши не е риба тон, а друг вид по-евтина риба.

Ролца от раци и омари

Това е храната от 90-те години на миналия век, която усилено караше българите да се почувстват като хора от елитната класа, защото раците винаги са били доста скъпи.  За жалост в ролцата от раци можете да намерите всичко друго морско, но не и месо от рак. В тях се намират както смлени остатъци от риба и соя, така и нишесте и един куп Е-та. Раците са си скъпо удоволствие, а най-скъпият рак е омарът.

Канелата

Повечето от канелата, която се продава по планетата ни е така известната фалшива канела - касия от Китай. Реално канелата е  едно доста скъпоструващо удоволствие и е наистина много трудна за откриване.

Тя расте единствено в Шри Ланка и Индия и има много по-наситен вкус и пленителен аромат от касията. Освен това истинската канела се прави действително от кората на едно дърво, докато касията е чист истински дървен материал. Канелата е много по-мека и е с дебелината на лист хартия, докато касията си е като дървена пръчка.

Сиренето в чийзбургера

Всички сте срещали малките тънки квадратчета от чедар или сирене за бургери и сандвичи, които се продават всяко опаковано с отделно фолио по 10 броя в опаковка. За разлика от истинският чедар, който си е доста скъпичък, тези сиренца се продават на много ниска цена.

Оранжевите квадратни сиренца се произвеждат реано от остатъчните материали в мандрите, колкото и гадно да звучи това да е това. Производителите ги смесват с разнообразни емулсии, оцветители и овкусители и в крайна сметка се получава една чудесна каша, в която няма почти нищо ядливо, че и дори ако я запалите се топи като пластмаса!

Медът

В световен мащаб няма строги и конкретни международни правила за това какво може да се нарича мед и какво не. Китайците, разбира се, много добре са наясно с тази липса в законите и са се превърнали в най-масовия производител на фалшив мед на света.

Ако си купите мед от магазина от евтините и един буркан мед от баба от село в Родопите например, определено ще намерите разликата. Медът от магазина представлява течна захар в десйствителност, защото се произвежда от изкуствени подсладители с царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. В най-добрият случай най-скъпият и луксозен мед в магазина ще е  направен от истински мед, но в повечето слуваи медът е просто микс от сиропи и други китайски добавки.

Бисквитките Орео

Орео всъщнпст е една от най-старите компании за храни изобщо в света, а не само за бисквити. Основата е през далечната 1912-та година и в началото страхотното кремче за слепване между двете бисквитки е било направено от истинска рафинирана свинска мас.

През 90-те години на миналия век обаче феноменалното кремче започва да се прави от най-разични растителни мазнини, купища овкусители и боички, което никак не е хубаво, камоли полезно. В даден момент от историята, разбира се, силно рекламираното бяло кремче  няма нищо общо с първоначалният замисъл и вкус.

Други публикации

crossmenu