Публикувано на: 27/05/2022

Какво е клинична депресия?

Депресия - какво, защо и как

Клиничната депресия представлява психично разстройство, което причинява дълбоко чувство на тъга и загуба, както и липса на интерес към всякакъв вид дейности. Депресията е едно от най-честите психични разстройства в световен мащаб като засяга всички възрастови групи и може да доведе до влошаване на физическото здраве. Депресията може да бъде предизвикана от много фактори като житейски събития, генетична предразположеност или химични процеси в мозъка. Тъй като това по същността си е психично заболяване, лечение на депресия може да се постигне чрез психотерапия и медикаменти.

Клинична депресия - същност

Клиничната депресия е психично заболяване, което засяга близо 350 милиона души по целия свят. Това е разстройство на настроението, което може да се лекува чрез различни практики на метода психотерапия или в комбинация с определени медикаменти. Депресията не е просто да се чувствате тъжни или да сте в лошо настроение, това е психично заболяване със симптоми като загуба на интерес към дейности, загуба или наддаване на тегло, безсъние или хиперсомния, непрекъсната и безпричинна умора, чувство на безполезност и вина, затруднено концентриране и вземане на решения .

Лечение на депресия

Естеството на депресията варира от човек на човек като има различни възможности за лечение на различните видове депресия: антидепресанти за хора, които имат лека до умерена депресия биха могли да помогнат; психотерапия за хора с по-леки симптоми, които не желаят да приемат лекарства, а искат да имат дълготрайни ефекти от лечението; електроконвулсивна терапия (ECT) за хора с тежка депресия, които не са се повлияли от други лечения и транскраниална магнитна стимулация.

custom dimensions 1200x800 px 65

Клинична депресия

Депресията съществува с непрекъсната тежест, варираща от относително леки, преходни състояния на лошо настроение до тежки, дългосрочни симптоми, които оказват голямо влияние върху качеството на живот на човека. Когато симптомите на дадено лице са достигнали хроничния край на спектъра и изискват професионално лечение, това обикновено се нарича клинична депресия - крайно депресивно състояние.

Въпреки че депресията може да приеме много форми и може да бъде категоризирана по няколко различни начина, има два основни типа клинична депресия, както са дефинирани от Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства:

 1. Голямо депресивно разстройство (униполярна депресия)
 2. Депресивна фаза на биполярно разстройство.

Симптоми на депресия

Хората изпитват депресия по много и най-различни по своето същество начини като някои хора имат само няколко симптома, докато други имат много и някои симптоми може да се подобрят с течение на времето, докато други могат да се влошат.

Важно е да работите с вашия психотерапевт, за да идентифицирате кои симптоми на депресия изпитвате и да определите най-добрия подход за лечението им чрез психотерапия. За всеки тип клинична депресия, както и за различните подтипове, има някои симптоми или характеристики, които са често срещани при тези, които я изпитват.

custom dimensions 1200x800 px 64

Голяма депресия (униполярна депресия)

Известна още като голямо депресивно разстройство или униполярна депресия, тази форма е това, за което повечето хора си мислят, когато чуят споменаването на „депресия“.

Голямата депресия обикновено се характеризира със следните симптоми:

 • Тъга и чувство на празнота
 • Загуба на удоволствие от хобита, работа, други любими дейности
 • Промени в апетита, загуба или наддаване на тегло
 • Проблеми със съня (твърде много или твърде малко)
 • Усещане за прекомерна възбуда
 • Умора или липса на енергия
 • Физически симптоми и болка (болки в тялото, стомашно разстройство, главоболие)
 • Чувство за безполезност или вина
 • Проблеми с концентрацията и фокуса
 • Неспособност за вземане на решения
 • Мисли за смърт или планиране на опит за самоубийство

Психотична депресия

Психотичната депресия се счита за част от спектъра на униполярната депресия в най-тежката й форма, а не за отделна форма или вид депресия. Хората, които имат психични заболявания, които ги карат да изпитват халюцинации или заблуди, също могат да имат форма на депресия като е задължително незабавно да се консултират с добър психотерапевт в това направление.

Психотичната депресия може да се прояви с халюцинации, които са фокусирани върху смърт или тежко заболяване. Заблудите също могат да бъдат свързани с други основни стресови фактори в живота, като загуба на работа или бедност.

Други публикации

crossmenu