Публикувано на: 31/10/2021

Какви са симптомите за липса на витамин Д

Витамин Д и неговата роля в организма

Витамин Д играе огромна роля в нашия организъм. Той поддържа баланса на фосфора и калция, които са важни за здравето на костите ни. Важен е за храносмилателната, имунната система и растежа на клетките. Допринася и за поддържането на нормална концентрация на калций в кръвта, неговото усвояване, както и това на фосфора. 

Не случайно е известен и като слънчевия витамин, защото ултравиолетовите лъчи са неговият най-сигурен източник. Излагането на слънце обаче не винаги осигурява необходимото количество от витамин Д, което налага приема на хранителни добавки и/или подходящи храни. 

Храни, богати на витамин Д

Добри хранителни източници на витамина са рибите с високо съдържание на мазнини като сьомга, риба тон, скумрия, маслото от черен дроб на треска̀, яйца и по-конкретно яйчен жълтък, също така някои видове гъби (като печурка, манатарка), овесени ядки, портокалов сок, млечни продукти (краве масло, сирене, прясно и кисело мляко). Както се забелязва, списъкът съдържа основно животински продукти, съответно, ако спазвате веган или вегетариански режим, сте по-застрашени от дефицит на витамин Д.

витамин на слънцето
витамин на слънцето

Допълнителното набавяне на витамина се препоръчва и при недостатъчен престой на открито; през есенно-зимния период; при напредване на възрасттa; при бременни; при хората с наднормено тегло; тези, които имат предимно заседнал начин на работа и прекарват по-голямата част от деня на закрито; хората, които прекомерно защитават кожата си от излагане на слънце с облекло и използват слънцезащитни кремове с висок фактор; хора със заболявания, в следствие, на които е намалена абсорбцията на витамина от храната (като целиакия, възпалително чревно заболяване, чернодробно заболяване).

Симптоми, сигнализиращи за дефицит на витамин Д

Липсата на витамин Д оказва пряко влияние върху здравината и състоянието на костите. Ако не бъде осигурен на организма в бебешка възраст, съществува риск от развиване на рахит (изкривяване на кости и крайници). При по-възрастните, липсата на необходимото количество от витамина може да доведе до болки в костите и мускулите, чупливост и изкривяване на костите, а оттам и до сериозни болести като остеопороза. 

Относно дефицита при витамините, най-лесно можете да разберете за такъв, ако си направите кръвен тест. Сред основните признаци за липса на витамин Д са:

 • Хронична умора
 • Бърза уморяемост, понижена издръжливост
 • Сънливост
 • Лесно изпадане в депресивни състояния
 • Често боледуване
 • По-бавно зарастване на рани
 • Ставни и мускулни болки 
 • Кожни проблеми 
 • Чести алергични реакции
 • Прекомерно потене (особено в областта на челото)
 • Високо кръвно налягане

Без съмнение, ако страдате от дефицит на витамин Д и приемате ефективни хранителни добавки в правилни дози и подходящи храни, това ще доведе до редица подобрения на здравословното ви състояние. Възрастните хора ще са с по-здрави кости и понижен риск от травми и фрактури. Ще се подобри цялостната функция на опорно-двигателния апарат и състоянието на мускулите, както и ще се понижи рискът от от диабет тип 2, тъй като се повишава инсулиновата чувствителност и се подобрява секрецията на този хормон. Важно за мъжете е, че приемът на витамин Д увеличава тестостерона. Освен всичко друго, ако имате добри нива на този витамин се редуцира и рискът от редица ракови заболявания – на дебелото черво и гърдата. 

Други публикации

crossmenu