Публикувано на: 30/08/2022

Как да лекувате слънчево изгаряне при бебета и малки деца

Слънчевото изгаряне е често срещано състояние, което засяга бебета и малки деца.

1. Нанесете тънък слой мазен крем, бебешко олио или слънцезащитен крем от детски магазин или аптека върху кожата на лицето и ръцете на вашето бебе веднага щом излезете изпод чадъра или дори докато е в бебешка количка или кош за новородено.

2. Пазете детето си от пряка слънчева светлина най-малко два часа след нанасяне на крема или докато забележите, че кожата е възвърнала нормалния си цвят.

3. Избягвайте да използвате столче за кола без сенник на прозореца или без чадър за бебешка количка, ако е възможно, и се опитайте да държите детето си на сянка, когато по време на дейности на открито, като разходка или игра навън.

4. Винаги дръжте бебета под 6 месеца извън пряка слънчева светлина, за да избегнете напълно слънчеви изгаряния.

Най-добрият начин за лечение на слънчево изгаряне при бебета и малки деца е да използвате хладен компрес и ако се налага да излизате от вкъщи, то бебето или детето трябва да е на сянка в бебешката количка или коша за новородени от детски магазин. Можете също така да използвате мокра кърпа, която да поставите върху кожата на детето за 10-20 минути или докато детето почувства достатъчно облекчение. Също така трябва да избягвате да излагате детето си на слънце най-малко 24 часа след появата на слънчевото изгаряне.

Бебетата имат много по-тънък рогов слой (мъртвия най-външен слой на кожата) в сравнение с възрастните и затова трябва да бъдат максимално защитени. В резултат на това кожната им бариера не е в състояние да ги защити от външни агенти като бактерии, UV лъчи или химикали в слънцезащитните продукти - задължително бебешката количка трябва да е с UV сенник или чадър от детски магазин.

Как да лекувате слънчево изгаряне, веднага щом се случи:

  • Слънчево изгаряне при кърмачета може да настъпи само за 10-15 минути, ако бъде оставено на слънце без подходяща защита от UV сенник или чадър на бебешката количка, които можете да закупите от детски магазин онлайн.
  • Може да отнеме от 6 до 12 часа, преди изгарянето да стане очевидно като максималният дискомфорт обаче може да отнеме около 24 часа, за да отшуми напълно.
  • Използвайте хладен компрес:
  • Вземете мека кърпа, изплакнете я и я изцедете добре, преди да я използвате. След това го нанасяйте върху изгорените участъци на вашето бебе внимателно и често през деня, за да облекчите болката им като е добре да спят и да си почиват в бебешката количка без да се излагат на слънце.
  • Алое вера - Алое Вера е добре известно със своите успокояващи свойства при слънчеви изгаряния. Намажете обилно бебето или малкото си дете!
  • Овлажнявайте редовно - Овлажняването на вашето бебе е добър начин да подобрите кожната му бариера, тъй като те обикновено съдържат съставки, които подсилват защитния външен слой на кожата. Опитайте с лайка, известна със своите лечебни и противовъзпалителни свойства.
  • Покрийте изгорялата от слънцето кожа - Докато кожата изглежда червеникава или възпалена, тя трябва да бъде напълно покрита и да не се излага на слънце дори по време на разходка е добре бебето да е под UV сенника на бебешката количка от детски магазин.

Други публикации

crossmenu