Публикувано на: 03/06/2021

Истината за храните и техният състав

В днешните смутни и трудни времена на пандемия и застрашителни мутиращи вируси и бактерии, е повече от важно да се опитваме да се храним здравословно и да обръщаме внимание на това с какви вещества зареждаме тялото си. Храните, които са широкоразпространени в повечето вериги хипермаркети и приемаме всеки ден се оказват фалшиви и много по-вредни отколкото си мислим, че е възможно.

Зехтинът

Отивайки в магазина, за да си купите олио, забелязвали ли сте, че на щанда с олио има подредени много бутилки със зехтин като цените достигат до 15-20лв за едно шише?!  Това е зехтинът extra virgin, който би трябвало да е най-чистият, хранителен и скъпоструващ за произвеждане зехтин.

Хората го предпочитат, тък като би трябвало в него да са съхранени полезните вещества от маслините, но реално много малко от хората са опитвали наистина extra virgin зехтин. Изследвания на Европейският съюз и САЩ доказват, че 70% от зехтинът на пазара е абсолютно фалшив и е просто преработено слънчогледово или соево олио с бонус оцветители и овкусители. Ако имате желание да опитате от най-истинският зехтин, то ще ви се наложи да отидете до Гърция и да откриете баба, която си го произвежда сама вкъщи.

Пармезанът

Пармезанът е нещото, което е в състояние да направи дори и най-кофти порцията спагети супер вкусна.  Пармезанът представлява твърдо сирене, което произхожда от Парма, Италия като цялата околност е популярна с него и само там се произвежда истинския пармезан.

Експерти след редица проучвания и изследвания са доказали, че количеството пармезан, което човечеството изяжда е стотици пъти повече от производстведения пармезан. За да се удовлетвори нужда от пармезан за целия пазар търговците пристъпват към доста неприятни тактики и схеми. През 2016-та година американско проучване потвърждава, че в магазините се продава фалшив пармезан, който съдържа единствено различни видове развалени сирена, дървени стърготини и неясни по произход субстанции. Поради  тази причина, ако наистина искате пармезан, разследвайте етикета за произход и състав и купувайте само от проверени вериги.

Плодовите сокове

В днешно време ситуацията със състава и произхода на плодовите сокове е много сложна, криптирана и различна. Винаги трябва да четете съдържанието на плодовите сокове, които купувате и да не се доверявате на реклами от сорта на “100% натурален сок”, “С истински парчена плодове” и други подобни измами.

В повечето случаи съставките на плодовите сокове се изразяват в огризки, обелки и остатъци от плодове от далечна Южна Америка, които са били предварително дехидратирани, замразени и декомпресирани, за да се намалят транспортните разходи. След доставката на тези съмнителни плодови продукти до производителите на плодови сокове, те просто разтварят субстанцията в определено количество вода и ви го предлагат като истински 100%-ов плодов сок.

Уасаби

Истинското уасаби е перферктната комбинация за суши, но е доста трудно да се открие оригинално уасаби под формата на паста. Уасабито представлява японско растение, което се развива много бавно във времето и е трудна задача неговото отглеждане и това е основната причина цената му да достигна до рекордните 100 долара за килограм.

Това, разбира се, е и причината повечето производители да предлагат уасаби, което в действителност е направено от хрян и горчица с бонус зелена боя. Истинското уасаби реално си е люто, но по един по-особен начин като е значително по-меко от хряна, от който е много вероятно да ви потекат сълзи и е в състояние да ви отпуши носа.

Други публикации

crossmenu