Публикувано на: 27/06/2023

Дънково работно облекло – дрехите, които си заслужават

В повечето случаи, първата асоциация на хората, когато чуят за дънков плат деним, е модата – всякакви дрехи от дънки и панталони, до ризи, поли и рокли.

Истинското първоначално предназначение на дънковия плат обаче е друго и именно него разглеждаме в следващите редове.

Работно облекло от дънков плат – една възродена традиция

Какъв е генезисът на съвременното работно облекло и по какъв начин то е свързано с денима?

Всичко започва от втората половина на 19-ти век и един човек с изключителен интелект и предприемчивост – Леви Щраус. Той вече се е преселил от Германия в Съединените американски щати, а там, в Калифорния, властват златотърсачите. Да, става въпрос именно за известната „златна треска“.

Леви Щраус бързо осъзнава, че не само златотърсачите, но и фермерите, каубоите и хората, работещи в различни фабрики, имат нужда от работни облекла, които са достатъчно здрави, удобни и с много джобове, за да могат те по максимално лесен начин да осъществяват дейността си. Възниква обаче основният въпрос: какъв плат да се използва, за да могат планираните от Щраус работни дрехи да станат реалност?

Денимът – най-доброто решение при производството на работни облекла

Защо денимът е отлична предпоставка за производството на работни дрехи? Дънковият плат е съставен от 100% памук, а това е естествена текстилна материя, която не е продукт на химичен синтез. Тоест се предполага, че плат деним означава гаранция за здравина на дънковото работно облекло за продължително време.

Именно тези предимства на денима използва Леви Щраус и това е начинът да патентова своите известни джинси – създадени първоначално за дънкови работни облекла, впоследствие джинсите проектират всички съвременни модни тенденции.

Независимо дали става въпрос за избор на работен гащеризон, работен панталон, работно яке, работни къси панталони или друг вид работно облекло, дънковият плат гарантира сигурност, удобство и стил за много време. Съставът на денима и всички останали негови спецификации, и предимства, са причините днешните работни дрехи да се произвеждат както под формата на лятно работно облекло, така и като зимно работно облекло. Не трябва да се подценява и възможността денимът да се използва и за направата на качествено и модерно офис облекло.

Оптималният вариант е да изберете българско работно облекло от производител, за да си гарантирате безупречно качество на достъпни цени.

Други публикации

crossmenu