Публикувано на: 07/10/2021

Coca-Cola и Google - компании с интересна история

Coca-Cola

Kока кола е създадена в Кълъмбъс, Джорджия от Джон Пембъртън. Първоначално като кокауайн - преведено от английски това е комбинация от кокаин и вино. Първоначално тя е продавана като лекарство срещу главоболие по 5 цента чашката в автоматите за газирани напитки, които по това време са били много популярни в САЩ.

След забраната на алкохола в Джорджия през 1886-та година виното в рецептата е заменено с безалкохолен сироп. Първите продажби били реализирани на 8 май 1886-та година в аптека в Атланта. За първите осем месеца са продавани близо по 9 чаши на ден като газираната напитка става популярна и поради факта, че по това време в САЩ газираните напитки са се смятали за много полезни за здравето. Смятайки, че с две С ще изглежда много по-добре в рекламите, Франк Робинсън съдружник и счетоводител на доктор Пембъртън предлага името Кока Кола.

signs 4296884 1920

Те заедно създават и характерният шрифт като първата вестникарска реклама на Кока-Кола се появява във вестника Атланта Джърнал приканваща гражданите да опитат новата популярна газирана напитка. По витрините на магазините се появяват изрисувани с маслени бои плакати с надпис Кока Кола. Доктор Пембъртън обаче не осъзнава възможностите на напитката и започва да продава части от компанията на съдружници. Малко преди смъртта си през 1888-ма година доктор Пембъртън продава и останалата част на компанията Аса Грикс Скандлър от Атланта. На първи май 1889-та година Аса Грикс Скандлър публикува съобщение във вестник Атланта Джърнъл, че е единственият собственик на Кока-Кола - вкусна, освежаваща, ободряваща, тонизираща напитка. Собствеността, която Аса Грикс Скандлър придобива през на 1891-ва година му коства точно 2300 щатски долара. До 1892-ра година усетът към рекламата увеличава приходите близо десетократно.

Скоро той закрива фармацевтичната фирма и се отдава изцяло на безалкохолната напитка и създава компанията Кока-Кола къмпани като първоначалния капитал на компанията е 100 хиляди долара. През 2017-та година компанията Кока-Кола е спечелила приблизително 35,4 милиарда щатски долара.

Google

Най-вероятно всички знаят какво е Google и всички използват Google по няколко пъти на ден. Google е дъщерна компания на Алфабет - специализирана основно в търсенето в интернет, но притежава и други услуги като облачно пространство, електронна поща, уеб приложения, карти и други. Нейната мисия е да организира световната информация, да я направи универсална и лесно достъпна за всички. Google е базиран в град Монтерей, щата Калифорния.

google 485611 1920

Към 2013-та година има наети приблизително 50 хиляди служители. В началото на интернета идеята за създаването на единна търсачка бил измислен, но начинът за реализирането на тази идея не бил никак ясен, най-вече защото едни от първите търсачки имали доста ограничен капацитет и нямало как голяма част от сайтовете да бъдат налични за търсене. Много програмисти по онова време се състезавали кой пръв ще успее да измисли метода за единна търсачка. Един от тях е точно Лари Пейдж, който посвещава години от живота си в търсене на правилния метод. През 1996-та година той получава просветление точно за създаването на правилния метод по време на сън - заспивайки Лари сънува как успява да свали цялата мрежа - всяка страница, картинка, мелодия и всичко което е имало в интернет на един компютър. В сънят си компютърният специалист не само успява да свали и да прегледа всяка една страница, но и ги сортира по важност и им задава тип и класификация. Когато се събужда Лари Пейдж записва идеята си под формата на компютърен код и така е създаден алгоритъма на една от най-големите и използвани търсачки по целия свят и до днес.

Други публикации

crossmenu